Σαφείς οδηγίες και δοκιμασμένες μια και που αυτοί που εχουν το sait είναι παραγωγοί οπότε τους εμπιστεύομαι απόλυτα. Εγώ πάντως θα δοκιμάσω τον τρόπο τους. Εσείς;
Αναδημοσιευση απο:
Ι)ΚΑΝΟΝΑΣ
Όλες οι ποικιλίες ελιάς μπορούν να φτιαχτούν για φαγητό, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο ελιές από βρώσιμες ποικιλίες
ΙΙ)ΜΑΖΕΜΑ-ΔΙΑΛΕΓΜΑ
Μαζεύουμε τις ελιές κατά τον μήνα Οκτώβριο πράσινες ή και μαύρες ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ την ώρα της συγκομιδής. Οι ελιές πρέπει να είναι γερές, δηλ. να μην είναι χτυπημένες, ή να μην έχουν δάκο ή να μην έχουν αρχίζει να σαπίζουν, διότι διαφορετικά οι ελιές μέσα στο νερό θα σαπίσουν όλες.
ΙΙΙ)ΞΕΠΙΚΡΙΣΜΑ
Για να πετύχουμε το ξεπίκρισμα τις ελιές τις βάζουμε στο νερό
Τις πράσινες ελιές μπορούμε να τις χαράξουμε σε τρεις μεριές του μάκρους πριν τις ρίξουμε στο νερό. Έτσι θα ξεπικρίσουν ευκολότερα, αν όμως δεν θέλουμε, δεν τις χαράσσουμε. ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΕΛΙΕΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΑΡΑΣΣΟΥΜΕ ποτέ, τις ρίχνουμε αχάραχτες στο νερό.
Το ξεπίκρισμα τελειώνει σε 8-10 μέρες, χύνοντας το πικρό νερό κάθε 24 ώρες και βάζοντας νέο καθαρό νερό.
IV)ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
α)Αφού τις ξεπικρίσουμε καλά τις τοποθετούμε μέσα σε δοχείο αναλόγου μεγέθους που να χωράει τις ελιές μας. Στη συνέχεια γεμίζουμε το δοχείο με νερό ώστε να καλυφθούν οι ελιές και προσθέτουμε αλάτι σε ποσότητα 15% του νερού πού έχουμε βάλει. Π.χ. αν βάλουμε νερό 10 κιλά θα ρίξουμε 1,5 κιλό αλάτι. Αυτή η ανάμιξη νερού και αλατιού είναι αυτό που λέμε «άρμη», (δηλ. αρμύρα ή αλμύρα ή σαλαμούρα). Με αυτόν τον τρόπο οι ελιές, αν είναι γερές, μπορούν να συντηρηθούν πάνω από ένα χρόνο
Όταν οι ελιές αλατιστούν όσο πρέπει, δηλ. να έχει περάσει περίπου 1 μήνας από τότε που θα τις έχουμε βάλει στην άρμη μπορούμε λίγες λίγες να τις βάζουμε στο πιάτο μας (προσθέτοντας αν θέλετε λίγο φρέσκο λαδάκι, ξύδι και ρίγανι ή θυμάρι ή σκόρδο ή άλλο μυρωδικό) και ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ.
β)ΣΑΣ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ «του βάζου» για να έχετε πάντα έτοιμες ελιές για φάγωμα στο ντουλάπι της κουζίνας. Αφού έχει ολοκληρωθεί η προηγούμενη διαδικασία του ξεπικρίσματος και έχουν μείνει οι ελιές στην άρμη τουλάχιστον 1 μήνα:
1)Στραγγίζουμε ελιές από την άρμη (δεν τις ξεπλένουμε με νερό!!) και γεμίζουμε ένα γυάλινο βάζο ή όσα βάζα θέλουμε (του κίλου ή και 2 κιλών και παραπάνω).
2)Καθώς τοποθετούμε τις ελιές μέσα στο βάζο τρίβουμε κάπου κάπου ξερή ρίγανη ή θρούμπη ή και ξερά κλωναράκια θυμαριού (όλα αυτά είναι της φύσης συντηρητικά και αρωματικά ταυτόχρονα). Αν σας κάνει κέφι και σας αρέσει στη γεύση μπορείτε να ρίξετε μέσα και 2 σφελίδες σκόρδο (σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να έχετε ρίξει μόνο ρίγανη) 3)Στη συνέχεια γεμίζουμε το βάζο κατά το 1/3 με ξύδι κοινό. ΜΗΝ ΒΑΛΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΞΥΔΙ διότι θα κυριαρχεί το όξινο και θα σας χαλάει τη γεύση εκτός αν σας αρέσει. Κατά τα υπόλοιπα 2/3 γεμίζουμε μέχρι να καλυφθούν εντελώς οι ελιές με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τελευταίας παραγωγής. ΟΧΙ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ ή ΠΟΛΥΚΑΙΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΛΙΑ ΛΑΔΙΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΟΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ, διότι το μεν σπορέλαιο δεν δίνει καμία γεύση το δε παλιό λάδι περνάει την άσχημη μυρωδιά του στις ελιές.
4)Στη συνέχεια φυλάξτε το βάζο στο ντουλάπι και όποτε θυμόσαστε να το αναποδογυρίζετε για λίγο (προσοχή μην ανοίξει και τα κάνετε χάλια) ώστε να ανακατατεύονται.
Μετά από 15 ημέρες αρχίστε να τρώτε τις ελιές, προτείνω με λίγο καψαλισμένο ψωμάκι, τυράκι φέτα, ντοματούλα και τα λοιπά αναγκαία ΚΑΙ ΘΑ ΓΛΥΦΕΤΕ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΣΑΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΖΟ.
Σημ.: την παραπάνω συνταγή «του βάζου» μπορείτε να την κάνετε και με τις ελιές που αγοράζετε από το εμπόριο χύμα, τις οποίες έτσι σκέτες, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα, δεν μπορώ να τις βάλω στο στόμα μου.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ..ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=154699307977881&set=pu.144421932338952&type=1
Θα της δωκιμασω και θα σας πω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤης ξεπικρησα και της εβαλα στην αλμη , το οτι αρχησαν να ζαρονουν ειναι φυσιολογικο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πρεπει να ζαρομουν καθολου!!
ΑπάντησηΔιαγραφή