Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙ!!!!

Βρήκα στο http://alexiptwto.blogspot.com την παρακάτω διαδικασία. Την παραθέτω όπως είναι. Επίσης στο http://www.ftiaxno.gr/ θα βρείτε παρόμοιες διαδικασίες οπως και στο You Tube θα βρείτε βιντεάκι και μια κυρία να το φτιάχνει σε ένα χωριό στην Ιθάκη. Οποιος έχει χρονο και μεράκι ....
Φαίνεται τρελό, την εποχή της ευμάρειας και της υπερκατανάλωσης, του τζόγου και της χλιδής, να βρίσκονται κάποιοι ανάμεσά μας να φτιάχνουν σαπούνι, το δικό τους σαπούνι!


Οι συγγενείς μας πριν και 30 χρόνια έφτιαχναν. Θες η αδυναμία να αγοράσουν σαπούνι τότε, θες η νοοτροπία της οικονομίας να μην πετάξουν τίποτα χρήσιμο τους οδηγούσε να μαθαίνουν και να φτιάχνουν πράγματα και αγαθά, που σήμερα μας φαίνεται αδιανόητο. Δεν έχουμε καιρό όχι να τα φτιάξουμε αλλά ούτε να το σκεφτούμε πια.Πρέπει να ομολογήσουμε όμως, ότι ανεξάρτητα αν τους οδηγούσε σε τέτοιες συνήθειες και πρωτοβουλίες η οικονομική αδυναμία ήταν άθελά τους οικολόγοι στην πράξη. Αξιοποιούσαν κάθε αγαθό, κάθε υλικό και σχεδόν δεν είχαν σκουπίδια. 

Αν όμως εσάς σας αρέσει η παράδοση, σας περισσεύει χρόνος για γνώση και πειράματα, σας συγκινεί η ιδέα να ελαχιστοποιείτε τα σκουπίδια σας και να απολαμβάνετε τα απλά πράγματα διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σαπούνι.

Τι χρειάζεστε: 

-Μαζεύουμε το λάδι που δεν θεωρούμε κατάλληλο για φαγητό, όπως για παράδειγμα τα λάδια από το τηγάνισμα (τα σουρώνουμε με ένα απλό σουρωτήρι), το κατακάθι του λαδιού της χρονιάς (μούργα) κι αν δεν μας φτάνει αγοράζουμε και λίγο λάδι (το πιο φτηνό ραφινέ ή πυρηνέλαιο), ώστε να συγκεντρώσουμε τρία ως πέντε λίτρα.

-Σε ορισμένα καταστήματα που πουλούν εργαλεία και υλικά, θα βρούμε να πάρουμε ένα κιλόκαυστική σόδα (ΝαΟΗ). Η καυστική σόδα που θα προμηθευτούμε, είναι στερεή, κρυσταλλική και λευκή.
Προσοχή: Την καυστική σόδα δεν πρέπει να την πιάσουμε με γυμνό χέρι, γιατί κινδυνεύουμε να πάθουμε έγκαυμα. Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως πρέπει να τη φυλάξουμε σε μέρος που δεν θα την πειράξει ένα παιδί ή κάποιος άλλος. Καλό είναι να ενημερώσουμε τα πρόσωπα της οικογένειας. 

Το λάδι και η καυστική σόδα είναι τα μόνα υλικά που μας χρειάζονται.

Υπάρχουν όμως , πολλές επιλογές που μπορούν να δώσουν:

- χρώμα ( χρώμα ζαχαροπλαστικής)

-άρωμα ( αιθέρια έλαια επιλογής  ή να έχετε αρωματίσει το λάδι , βάζοντας μέσα του  να μουλιάζουν φρύγανα - φλούδες εσπεριδοειδών - μυρωδικά επιλογής)

-αλλαγή στην αφή και εφέ ( κόκκους κακάου, ξηρούς καρπούς , πότ πουρί αποξηραμένων ανθών , αρωματικών κτλ.)

Πώς να το κάνουμε;

Φτιάχνουμε ένα ξύλινο καλούπι (τελάρο) με διαστάσεις περίπου 50Χ50 ή 60Χ40 με βάθος 5 μέχρι 10 εκατοστά. Καλό είναι τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καθαρά και όχι βαμμένα γιατί η καυστική σόδα διαλύει τις μπογιές και θα περάσουν στο σαπούνι.


Σε ένα δοχείο του λαδιού (τενεκέ) ανοικτό από πάνω ρίχνουμε 3 λίτρα καυτό νερό. Μέσα στο νερό αδειάζουμε με προσοχή την καυστική σόδα. Χρειάζεται προσοχή γιατί όταν διαλύεται η καυστική σόδα, φουσκώνει το διάλυμα και μπορεί να υπερχειλίσει. 
Είναι καυτό το νερό είναι καυστικό και το άλλο υλικό να μην πάθουμε και κανένα έγκαυμα. 


 Μετά ρίχνουμε το λάδι, όλο μαζί και ανακατεύουμε ήρεμα με ένα μακρύ ξύλο. Μόλις νιώσουμε με το ξύλο ότι αρχίζει να πήζει το υλικό, το αδειάζουμε προσεχτικά στο καλούπι. (Μην ξεχνάτε ότι και ο τενεκές στο κάτω μέρος θα καίει)

 Προφανώς θα διαφύγει ένα σκουρόχρωμο υγρό που περιέχει το περίσσευμα της καυστικής σόδας και τη γλυκερίνη που παράγεται από τη χημική αντίδραση των υλικών, ενώ μέσα στο καλούπι θα μείνει το παχύρρευστο σαπούνι. (Είναι αυτονόητο ότι η παρασκευή θα γίνει στην αυλή και όχι μέσα στο σπίτι)

Καθίστε να πιείτε ένα καφεδάκι ή να φάτε ένα φρούτο εποχής καμαρώνοντας το παρασκεύασμά σας, που σιγά-σιγά γίνεται όλο και πιο στερεό. 

Επειδή βέβαια σε αυτό το μέγεθος δεν χωράει στη σαπουνοθήκη σας, πάρτε ένα μαχαίρι και χαράξτε το για να έχουν τα σαπούνια πιο εύχρηστο μέγεθος. 

Δεν το χαράζουμε αμέσως μόλις το βάλουμε στο καλούπι αλλά αργότερα, να έχει πήξει καλά. Όταν το σαπούνι στερεοποιηθεί μετά από αρκετές ώρες μπορεί και μα μην κόβεται. 

Μη βιαστείτε να βγάλετε τα σαπούνια από το καλούπι. Τα σαπούνια θα τα φυλάξουμε για 1 μήνα. Ο χρόνος βοηθά να απαλλάσσονται από μόνα τους από την καυστική σόδα, γιατί αυτή αντιδρά χημικά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και σχηματίζει μια λευκή σκόνη, που φαίνεται εξωτερικά στο σαπούνι (ανθρακικό νάτριο δηλαδή η γνωστή μας σόδα).


Αν έχετε καλλιτεχνικές τάσεις, πριν ή μετά τη χάραξη σε κομμάτια μπορείτε να κάνετε σχήματα ή γράμματα πάνω σε κάθε σαπούνι με στάμπες ή με ένα όχι πολύ αιχμηρό ξύλο ή σίδερο.

Το σαπούνι σας θα έχει εξαιρετικές απολυμαντικές ιδιότητες για το ανθρώπινο σώμα. Πλυθείτε και απολαύστε την δράση του ιδιαίτερα με ζεστό νερό. Διαλύστε το σε ζεστό νερό και δοκιμάστε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας. Θα δείτε τη διαφορά. Χρησιμοποιήστε το πάντα με ζεστό νερό για να πλύνετε στρωσίδια ή χαλιά. Τα ανανεώνει. Δωρίστε το στους συγγενείς ή τους φίλους σας, είναι πρωτότυπο, θα τους εντυπωσιάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου