Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΤΡΟΦΙΜΑ


ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ 
ΣΕ ΜΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ποίες είναι οι 12 τροφές με το υψηλότερο ποσοστό φυτοφαρμάκων και ποιες με το χαμηλότερο.

Το Environmental Working Group ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπέρμαχος πολιτικών που προστατεύουν την υγεία σε ατομικό και γενικό επίπεδο εκδίδει έναν οδηγό σχετικά με την χρήση 
φυτοφαρμάκων στις τροφές και βασίζεται σε 43.000 τεστ.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά εξ ορισμού δεν καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ορισμένοι όμως βρίσκουν το κόστος της αγοράς βιολογικών τροφών απαγορευτική.

Από 43 διαφορετικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών τα ακόλουθα 12 προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας είχαν 
τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων

Μπρόκολο 
• Μελιτζάνα 
• Βλίτα 
• Μπανάνα 
• Kiwi 
• Σπαράγγια 
• Μπιζέλια (κατεψυγμένα) 
• Μάνγκο 
• Ανανάς 
• Γλυκό καλαμπόκι (κατεψυγμένο) 
• Αβοκάντο 
• Κρεμμύδι 

Οι 12 τροφές με την μεγαλύτερη επιβάρυνση, στις οποίες ανευρεθήκαν με 
τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων

Ροδάκινα 
• Μήλα 
• Πιπεριές 
• Σέλινο 
• Νεκταρίνια 
• Φράουλες 
• Κεράσια 
• Μαρούλι 
• Σταφύλια (εισαγωγής) 
• Αχλάδια 
• Σπανάκι
• Πατάτες

Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ σχετικά με τις βιολογικές τροφές – ένα 4ετές πρόγραμμα χρηματοδοτημένο από την Ε.Ε. ονομάζεται: Ποιοτική Χαμηλού Συντελεστή Παραγωγής Τροφή. (QLIF project) 

– βρήκε ότι οι βιολογικές τροφές είναι ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ πιο θρεπτικές από αυτές της συμβατικής καλλιέργειας. 

Για παράδειγμα αυτή η μελέτη βρήκε ότι 
τα βιολογικά τρόφιμα:
• Περιέχουν μέχρι και 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά 
• Περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταλλικών στοιχείων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος
• Το βιολογικό γάλα περιέχει 90% περισσότερα αντιοξειδωτικά.